Το επάγγελμα του dj, μπορεί να φαίνεται σε όλους ως κάτι το μαγευτικό. Όμως τι κάνει ένα dj / παραγωγός, πριν ή μετά το dj set; Τα βασικά είναι να ενημερώνεις συνέχεια την προσωπική σου δισκοθήκη, να γνωρίζεις και να συζητάς με τους σωστούς ανθρώπους για ότι αφορά τα gigs και την μουσική και να γνωρίζεις βασικές τεχνικές πάνω στο djing.

Όμως υπάρχουν και 6 καθημερινές συνήθειες που ακολουθεί ένα επιτυχημένος dj, που τον κάνουν να ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους. Ποιες είναι αυτές;

djsnake.jpg

1ον: Ακολούθησε ένα πρόγραμμα

Δουλεύεις αρκετά βράδια την εβδομάδα, πιθανόν σε διαφορετικά μέρη και venues. Σίγουρα σου έχει τύχει να έχεις μπερδέψει κάποιο club με ένα άλλο ή να θυμάσαι λάθος ημερομηνίες για το που θα παίξεις. Το να ακολουθείς καθημερινά ή και εβδομαδιαία ένα πρόγραμμα, είναι βασικό για να μη χαθείς και δείξεις αντιεπαγγελματίας. Επίσης μη φτιάχνεις το πρόγραμμα σου σύμφωνα με τις ανάγκες των άλλων (ειδικότερα των επιχειρηματιών), αλλά να φτιάχνεις το πρόγραμμα σου όπως βολεύει εσένα. Μη ξεχνάς, 2 καρπούζια σε 1 μασχάλη δεν χωράνε…

2ον. Κάνεις πρακτική στο σπίτι σου

Θες το djing να είναι η δεύτερη σου φύση; Τότε το πρωί (ή όποια ώρα) ξυπνάς, το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να μιξάρεις! Οι ειδικοί λένε πως αν θες κάτι να σου γίνει συνήθεια, πρέπει να το κάνεις κάθε ημέρα για 3 εβδομάδες). Έχεις ακούσει για κάποια νέα τεχνική mixing; Θες να μιξάρεις νέα τραγούδια μεταξύ τους; Κάντο με το που ξυπνήσεις! Απλά να έχεις έτοιμα τα μηχανήματα σου, για να μη τα κάνεις τελευταία στιγμή και χάνεις χρόνο.

3ον. Να αναρωτηθείς ποιος είναι ο σημερινός σου στόχος

Όλοι οι djs θέλουν καθημερινά να πηγαίνουν καλύτερα. Να μαθαίνουν περισσότερα πράγματα, να παίζουν σε καλύτερα μαγαζιά και φυσικά να πληρώνονται καλύτερα. Όμως ποιος είναι ο δικός σου στόχος; Όταν δεις ότι κολλάς κάπου, κάθησε, ηρέμησε και σκέψου ποιο πράγμα θα μπορούσες σήμερα να κάνεις, για να φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά στον μεγάλο στόχο που έχεις θέσει. Όχι 2 ή 3 πράγματα αλλά 1. Σίγουρα σκέφτεσαι καθημερινά δεκάδες πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φτάσεις στον στόχο σου, όμως η καλύτερη μέθοδος είναι ένα την φορά. Και ακόμα καλύτερα: Θα ορίζεις ένα χρονικό διάστημα κάθε ημέρα, όπου θα κλείνεις smartphones και social media και για 1-2 ώρες θα αφοσιώνεσαι να φτάνεις τον καθημερινό μικρό σου στόχο (πχ να μάθεις να μιξάρεις με βινύλιο.)

djsnake.jpg

4ον. Προγραμμάτισε την επόμενη ημέρα, το προηγούμενο βράδυ

Ήδη έχεις ξεκινήσει να φτιάχνεις ένα πρόγραμμα, καθημερινό ή εβδομαδιαίο. Τώρα μπορείς να φτιάχνεις και ένα πρόγραμμα με ότι έχει να κάνει με το djing (promotion, social media κτλ). Έχοντας καθημερινά τόσα πράγματα στο κεφάλι σου, ξεχνάς. Έτσι, το βράδυ πριν κοιμηθείς, γράψε στον υπολογιστή σου πως την επόμενη ημέρα, την τάδε ώρα θα επικοινωνήσω με τον μάνατζερ μου ενώ την δείνα ώρα θα ποστάρω στο facebook το νέο μου gig. Μόλις τελειώσει η μέρα, τσεκάρεις να δεις αν τα έκανες και προγραμματίζεις την επόμενη! Πως λέει η Φουρέιρα, Party Sleep Repeat; Ε κάτι τέτοιο… !

5ον. Ανακάλυψε νέες μουσικές

Θυμάμαι τον εαυτό μου όταν ήμουν 15 χρονών, να κατεβαίνω στο δισκοπωλείο του Πάτση ή στο Blow up, να ψάχνω και να ακούω με τις ώρες νέα τραγούδια, παρόλο που δεν ήμουν dj. Τώρα στα 34 μου χρόνια, έχοντας ένα σωρό πράγματα στο κεφάλι μου κάθε ημέρα, αν δεν βάλω πρόγραμμα να ακούσω νέα τραγούδια, δεν θα το κάνω ποτέ. Έτσι, πολύ απλά, λέω πως κάθε ημέρα για μισή ώρα, θα ψάχνω και θα ακούω νέες κυκλοφορίες. Θα μου πεις μισή ώρα είναι λίγο. Αν το κάνεις κάθε ημέρα, πίστεψε με θα ακούς εβδομαδιαία πολλά τραγούδια και θα είσαι up to date. Απλά βάλε στον browser σου, σε έναν φάκελλο, τα Site που μπαίνεις για να ανακαλύψεις μουσική και πάρτα με την σειρά! Επίσης κάτι άλλο που βοηθάει εμένα, είναι το Shazam. Παρόλο που ξέρω αρκετά τραγούδια που παίζονται στο ραδιόφωνο, τα κάνω tag για να τα θυμηθώ όταν θα έρθει η ώρα για τα downloads.

6ον. Μάθε μία νέα τεχνική

Νομίζεις πως ξέρεις όλα τα κόλπα και τις τεχνικές των djs, σε όλο τον κόσμο; Μάλλον έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου, γιατί πάντα υπάρχει κάτι νέο να μάθεις! Σου αρέσουν τα remixes -new edits; Μάθε πως να φτιάχνεις το δικό σου remix. Σου αρέσουν οι ακαπέλλες ; Μάθε πως να τις μιξάρεις σωστά. Το digitaldjtips.com, από όπου πήρα και την ιδέα του άρθρου, έχει μία κατηγορία όπου την ονομάζει DJ Courses. Εκεί θα βρεις αρκετά ενδιαφέροντα άρθρα, για να σε κάνουν καλύτερο dj!

Κλείνοντας να θυμά
σαι το εξής: Για να γίνεις επαγγελματίας dj / παραγωγός, δεν χρειάζεται να τρέξεις 100αρι, αλλά μαραθώνιο. Με μικρά και σταθερά βήματα, γίνεσαι καθημερινά καλύτερος dj

Από τον συνεργάτη μας Chris Kaltsas: http://djchriskaltsas.gr/

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts