Μιας και βρισκόμαστε σε εορταστικό κλίμα τις μέρες τούτες, πήρα αφορμή να γράψω για έναν άνθρωπο που πραγματικά το όνομα του έχει γίνει ομώνυμο της λέξης Dj. Από το 1997 περίπου όπου και άνοιξε την δισκογραφική του εταιρία, την ”Black Hole Recordings” μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει να γίνει ο μεγαλύτερος ίσως αστέρας που είδε ποτέ η Dance σκηνή. Ξεκίνησε από την trance και πάνω κάτω έχει γράψει όλα τα είδη της μουσικής που θα μπορούσαν να θεωρηθούν Dance και έχει δεχθεί πολύ άσχημη κριτική κατά καιρούς γι αυτές του τις κινήσεις. Στην χώρα μας το ευρύ κοινό τον έμαθε το 2004 στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Πολύ σωστά καταλαβάτε κυρίες και κύριοι. Το bio-psy άθρο αυτής της εβδομάδας είναι αφιερωμένο στον Tiesto !!

tiesto_logo-t2.jpg

Tις πρώτες του δισκογραφικές απόπειρες τις συναντάμε κάπου στο 1994, όπου ο ήχος του κυμαινόταν ανάμεσα στην Hardcore και την Gabber. Το ψευδόνυμό του τότε ήταν Da Joker και Dj Limited. Το 1997, και αφού πρώτα είχε συνεργαστεί και κυκλοφορήσει σε διάφορες δισκογραφικές εταιρίες (Βasic Beat Recordings, Bonzai Jumps , XTC κ.α.) αποφασίζει με τον πολύ καλό του φίλο Arny Bink να αφήσουν την Basic Beat Recordings και να ξεκινήσουν μία δική τους δισκογραφική την γνώστη σε εμάς σήμερα ”Black Hole Recordings”. Την επόμενη χρονιά μάλιστα οι δύο συνεργάτες ανοίγουν δύο sublabels της Black Hole , τις ”In Trance We Trust” και ”Songbird”.
To 1999, o Τiesto ενώνει τις δυνάμεις του με τον έταιρο Ολλανδό Ferry Corsten και δημιουργούν το trance duo “Gouryella”, ενώ ήδη είχε ξεκινήσει να συνεργάζεται με τον Beno de Goeij (Rank 1) στο trance group με όνομα “Kamaya Painters”. Το πιο αξιοσημείωτο ίσως για την χρονιά εκείνη είναι ότι ο Tijs Michiel Verwest (Tiesto), έπαιξε το πρώτο μεγάλο του dj set (και το μεγαλύτερό του μέχρι σήμερα) στο Amsterdam. Το εν λόγω set διήρκησε 12 ώρες.
tiesto-in-athens.jpg
Με την αλλαγή της χιλιετίας, η θυγατρική της Blackhole, Ιn Trance We Trust, κυκλοφορεί μία συλλογή με ομώνυμο τίτλο και για πρώτη φορά μέσα από αυτή την συλλογή συστήθηκαν στο ευρύ κοινό ο Ferry Corsten, o Johan Gielen, και ένας 24χρονος χαμογελαστός τύπος ονόματι Armin Van Buuren.. Αργότερα μέσα στο ίδιο έτος ο Tiesto κυκλοφορεί το πρώτο mix album του στην Αμερική με τίτλο “Summerbreeze”. Mέσα στο mix αυτό περιλαμβάνεται και το remix του Ολλανδού στο “Silence” από Delirium και αυτόματα το Αμερικανικό κοινό αγκαλιάζει τον Τiesto και εκτοξεύει για αρκετό καιρό το mix στα top 10 των dance charts της ηπείρου.
Η καριέρα του όμως αρχίζει και παίρνει την ανιούσα από τον Απρίλιο του 2001, όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο του studio album με τίτλο “Ιn My Memory”. Για να κατανοήσει κανείς την σπουδαιότητα αυτού του δίσκου, αρκεί να ρίξει μία ματιά στο tracklist. Από το “Magik Journey” μέχρι το “Flight 643” και από το “Close to You” μέχρι το “Lethal Industry” όλα τα κομμάτια είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά τόσο σε ήχο όσο και σε μουσική σύνθεση. Από την κυκλοφορία του album αυτού και μέτα οι πόρτες για τα μεγαλύτερα φεστιβάλ και clubs άρχισαν να ανοίγουν για τον Τijs. Από το 9ωρο set του στο Dutch Dimension festival και την περιοδία του με τον Moby για τις ανάγκες του Area2 Tour του τελευταίου μέχρι το πρώτο live από dj σε στάδιο που έγινε ποτέ και έμεινε στην ιστορία ως “Tiesto In Concert” (2003) όπου και άνοιξε τον δρόμο για την διοργάνωση events συναυλιακού τύπου, θα έλεγε κανείς ότι ο Tiesto είχε αρχίσει να θέτει πολύ γερές βάσεις για να γράψει ιστορία.
tiesto.jpg
Και μιλώντας για ιστορία , στις 6 Απριλίου 2004 κυκλοφορεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα album στην ιστορία της Ηλεκτρονικής Dance μουσικής. Και το όνομα αυτού : “Just Be” !! ”Forever Today”, “Love Comes Again”, “Traffic”, “Sweet Misery”, “Nyana”, “UR”, “Walking on Clouds”, “A Tear In The Open” , “Just Be”, “Adagio for Strings”. Οι τίτλοι αυτοί μιλούν από μόνοι τους. Όταν η μουσική σύνθεση συνάντησε την Progressive Trance. Από όποια πλευρά και να το εξετάσει κανείς , ενορχηστροτικά, μουσικά, ηχητικά, όλο το σύνολο που λαμβάνει στα αυτιά του ένας ακροατής δικαιολογεί τον λόγο που ο άνθρωπος αυτός ανήκει δικαιωματικά στο “πάνθεον” των producers από την γέννηση της dance μουσικής μέχρι σήμερα.
Από την κυκλοφορία του δίσκου και μετά η ήδη πολλά υποσχόμενη πορεία του, απλά απογειώθηκε. Η βασίλισσα Beatrix της Ολλανδίας τον ανακύρηξε Οfficer of the Order of Orange-Nassau (κάτι αντίστοιχο με τον τίτλο Sir που δίνεται στην Αγγλία) , ενώ ένα κέρινο ομοίωμά του τοποθετείται στο μουσείο Madame Tussaud’s στο Amsterdam. Ο Tiesto γίνεται κάτι σαν σύγχρονος εθνικός ήρωας της Ολλανδίας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το DVD από το Tiesto In Concert που είχε κυκλοφορήσει τράβηξαν το ενδιαφέρον της Επιτροπής Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στην χώρα μας την ίδια χρονιά και προτείνεται στον Ολλανδό να συνθέσει και να
κάνει ένα dj set στην Τελετή Έναρξης διάρκειας 90 λεπτών. Ο Tiesto δέχθηκε με χαρά αυτή την πρόταση και δημιούργησε 8 νέα κομμάτια, που κυκλοφόρησαν μετά τους Αγώνες σε ένα νέο album με τίτλο “Parade of the Athletes”. Mέτα από τους Ολυμπιακούς, ο Tiesto ξεκινάει touring στην Λατινική Αμερική και μέχρι το 2006 παίζει σε αμέτρητα clubs, events και festivals σε όλο τον κόσμο.
Τον Σεπτέμβριο του ’06 διακομίζεται στο νοσοκομείο με έντονους πόνους στο στήθος και οι γιατροί διέγνωσαν περικαρδίτιδα. Έτσι ένα πολύ μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων εμφανίσεων του αναβλήθηκε. Μέτα την περιπέτεια αυτή της υγείας του, γίνεται πρόταση συνεργασίας από τον οργανισμό Dance 4 Life που ασχολείται με την πρόγνωση και την ενημέρωση για τον ιό του HIV. O Tijs δέχθηκε την πρόταση αυτή και συμμετέχει μέχρι και σήμερα ενεργά στην προσπάθεια αυτή.
tiesto contest.png
Το 2007 κυκλοφορεί το τρίτο studio album του με τίτλο : “Εlements of Life”. To album εξίσου αξιόλογο με τα προηγούμενα (αν και καμία σύγκριση ανάμεσα στο “Just Be” και αυτό) και κάπως πιο πειραματικό. Για την ακρίβεια επρόκειτο για ένα μείγμα από rock , trance και experimental electronica μουσική, κάτι το οποίο ”μπέρδεψε” τους ακροατές, αλλά αγαπήθηκε πολύ.
Το ”Εlements of Life” θεωρείται από πολλούς η τελευταία πραγματικά καλή δουλειά που κυκλοφόρησε ο Tiesto. Χρονικά, μετά από αυτό το album κάνει μία στροφή στον ήχο και την μουσική που γράφει και παίζει στα sets του. Οι Progressive & Classic Τrance συνθέσεις του με τα χρόνια έγιναν μνήμες για τους παλιούς και μάθημα ιστορίας για τους νεότερους. Το “Kaleidoscope”, το “Club Life”, το “A Town Called Paradise” αν και εξαιρετικές ηχητικά δουλειές δεν έχουν καμία σχέση με τον Tiesto που μας συστήθηκε πριν από μια δεκαετία. Μοναδική ίσως εξαίρεση να αποτέλεσε το ”Kiss From The Past” που κυκλοφόρησε ως Allure το 2011. Ο ίδιος, σε δήλωσή του σχετικά με το γιατί άφησε την Trance και ασχολήθηκε με άλλα είδη της Dance ( και όχι μόνο) απάντησε ότι το να μπαίνει κάθε μέρα στο studio και να γράφει το ίδιο μουσικό είδος δεν του προξενούσε κανένα ενδιαφέρον και γι αυτό άρχισε να ασχολείται με άλλα είδη. Ανεξάρτητα πάντως με τους λόγους που τον οδήγησαν στην αλλαγή αυτή, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει πως με όποιο είδος έχει καταπιαστεί κατά καιρούς, το έχει κάνει εξίσου καλά ή και καλύτερα από άτομα που ασχολούνταν αποκλειστικά με αυτό για χρόνια. Σαφώς λοιπόν η φημή του και η αξία του ως παραγωγού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Tiesto_001.jpg
Σχετικά με την λίστα του dj mag με τους top 100 djs του πλανήτη, η εικόνα του Tiesto μέσα στα χρόνια αποτυπώνει θα λέγαμε και την αγάπη του κόσμου στο πρόσωπό του. Από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο poll μέχρι και σήμερα δεν έχει εγκαταλείψει την πρώτη 5αδα, πράγμα που αποδεικνύει το πόσο η πλειοψηφία του κοινού της Dance μουσικής εκτιμάει την προσωπικότητα και την προσφορά του στην εξέλιξη και την διάδοση της.
Σαφώς πολλά πράγματα σχετικά με το άτομο αυτό δεν αναφέρονται στο άρθρο αυτό (όπως η ”δράση” του με άλλα ψευδόνυμα , Allure, Collin, Drumfire, Tom Ace κ.α.). Ο όγκος όμως της πληροφορίας σχετικά με έναν από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους jockeys/producers του πλανήτη έιναι τόσο μεγάλος που αναγκαστικά κάποια πράγματα έπρεπε να ”κοπούν”. ‘Αλλωστε όπως είχαμε πει και για έναν άλλον αντίστοιχου μεγέθους άνθρωπο σε προηγούμενο άρθρο, πώς γίνεται να χωρέσεις έναν ολόκληρο μύθο μέσα σε λίγες γραμμες;

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Avatar

Γνωστός ως Dimi Badger , A & R της 1db Records και μέλος των Medusa ... Τί εννοείτε δεν τον ξέρετε; Κάνει πολλά και τα κάνει όλα εξίσου χάλια. Ηχολήπτης, dj , παραγωγός και τώρα την έχει δει και αρθρογράφος. Σκορπιός με ωροσκόπο Σκορπιό (φυλάχτε τις κόρες σας) και μονίμως έτοιμος να ευτελήσει το οποιοδήποτε σοβαρό θέμα πέσει στο τραπέζι.

Related Posts