Όλοι όσοι χρησιμοποιούν laptop για να παίξουν μουσική, έχουν νοιώσει σίγουρα άγχος όταν κατά τη διάρκεια του set τους βλέπουν το μηχάνημά τους να ζορίζεται, δηλαδή να φορτώνει και να αργεί να ξεκολλήσει. Εκείνη τη στιγμή ο φοβός ενός κρασαρίσματος είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό, καθώς και η επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του laptop καθ’όλη τη διάρκεια ενός DJ set. Πρακτικά οι εφαρμογές και το hardware (controllers κλπ.) για DJing, αρκετές φορές γονατίζουν τη μνήμη και την υπολογιστική ισχύ του laptop μας. Επομένως ένα σωστό σετάρισμα του ίδιου του laptop πριν ανοίξουμε το DJ software, διευκολύνει πάρα πολύ την κατάσταση.

Η Serato ανέβασε 4 πολύ χρήσιμα videos για αρχάριους και προχωρημένους χρήστες, με οδηγίες για ιδανικό σετάρισμα laptop Windows και MacOS. Επειδή οι ιδανικές ρυθμίσεις αυτές αφορούν το ίδιο το laptop και όχι το Serato software, οι οδηγίες αυτές θα φανούν χρήσιμες και στους χρήστες Traktor και Virtual DJ εκτός από αυτούς του Serato.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτά τα videos είναι κατ’αρχήν ότι όσο λιγότερες συσκευές έχουμε συνδεδεμένες στις θύρες του laptop, τόσο καλύτερα. Κάτι που σημαίνει ότι η χρήση εξωτερικού σκληρού δίσκου USB, πόσω μάλλον Hub USB, καλό είναι να αποφεύγεται. Επίσης προτείνεται το κλείσιμο όλων των προγραμμάτων που τρέχουν παράλληλα με αυτό του DJing, όπως και όσων φορτώνουν αυτόματα “στο παρασκήνιο” με το startup του υπολογιστή. Bluetooth και Wi-Fi γυρνάνε στο off, όπως και ο screen saver της οθόνης του laptop.

Στη συνέχεια ο σκληρός δίσκος, η οθόνη και ο ίδιος ο υπολογιστής δεν πρέπει ποτέ να περνούν σε “sleep mode”, όπως επίσης λειτουργίες όπως αυτόματο backup (π.χ. Time Machine) και αυτόματο update λειτουργικού πρέπει να πάψουν να γίνονται αυτόματα. Φυσικά η ομαλή λειτουργία του ανεμιστήρα και του σκληρού δίσκου του laptop είναι κομβικής σημασίας, μιας και μπορεί να ελεγχθεί από τα advanced settings του λειτουργικού. Αντίστοιχα advanced settings μπορούν να ελαφρύνουν κατά πολύ τη λειτουργία του επεξεργαστή και το φορτίο της μνήμης του laptop μας.

Η παραπάνω ρουτίνα όσο βαρετή και αν είναι, όταν εφαρμοστεί πριν από ένα DJ set σίγουρα θα βελτιώσει κατά πολύ την απόδοση του laptop μας, που θα πάψει πλέον να ζορίζεται. Επίσης θα μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες ενός κρασαρίσματος την ώρα του παιξίματος, ό,τι χειρότερο και ντροπιαστικό μπορεί να συμβεί σε έναν laptop DJ.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts