Η αιώνια κόντρα που κυριαρχεί μεταξύ των dj’s: to laptop or not to laptop, αυξάνεται και προβληματίζει όσο ποτέ. Ατελείωτες συζητήσεις με επιχειρήματα υπέρ ή κατά των laptop, υπέρ ή κατά αυτών που τα χρησιμοποιούν καθώς και αμφισβήτηση των ικανοτήτων τους.. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια προσέγγιση της πραγματικότητας του θέματος αυτού, φυσικά πάντα επηρεασμένη από τις προσωπικές μας εμπειρίες.

laptop-dj.jpg

Ας πούμε την αλήθεια, οποιοσδήποτε θελήσει, μπορεί με ένα laptop να «γίνει» τάχιστα dj και αν έχει και πέντε γνωριμίες να παίζει σε μαγαζί ή να κάνει ένα από τα «περίφημα» πάρτι καλώντας γνωστούς του οι οποίοι θα τον ακολουθήσουν άσχετα με το τι και πως παίζει μουσική. Και καλά θα κάνει αφού μπορεί. Αν το δούμε όμως από την dj-άποψη σίγουρα δε θα κάνει καλά. Τα dj software έχουν εξελιχτεί τόσο πολύ που μπορούν να αναδείξουν κάποιον άσχετο με το μιξάρισμα, αυτό είναι ένα γεγονός που δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Από την άλλη το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για τις σύγχρονες κονσόλες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι το ίδιο..

Προσωπικά δε χρησιμοποιώ laptop, δε θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ποτέ και αν δεν είχε εξελιχτεί η τεχνολογία με στικάκια δίσκους κτλ, θα ήμουνα ακόμα με cd. Φυσικά και δεν κατακρίνω όσους το χρησιμοποιούν. Κατακρίνω όμως όσους δε μπορούν να «παίξουν» με άλλο τρόπο, γιατί πολύ απλά δε ξέρουν και δε το έχουν κάνει ποτέ. Από όσους dj γνωρίζω μπορώ να δικαιολογήσω και να αποδεχτώ ένα 20% που χρησιμοποιούν laptop, γιατί έχουν ξεκινήσει πολύ διαφορετικά και στο laptop κατέληξαν είτε για λόγους οικονομικούς, είτε για λόγους πρακτικούς, ευκολίας κτλ. Η διαφορά με τους υπόλοιπους είναι ότι αυτό το 20% που αποδέχομαι, έχουν παίξει με κάθε τρόπο μουσική και ανά πάσα στιγμή αν τους βάλεις να παίξουν ακόμα και με γραμμόφωνο, θα ακούσεις σωστό μουσικό αποτέλεσμα.

djlap-top.jpg

Το laptop εκτός από το γεγονός ότι ευνοεί τον άσχετο, δεν είναι αποδεκτό και για άλλους λόγους. Ένας υπολογιστής είναι εργαλείο που μπορείς να κάνεις άπειρα πράγματα, και ένα από αυτά είναι να παίζεις και μουσική. Πόσο άσχημα χτυπάει στο μάτι όταν βλέπεις έναν dj να έχει ανοιχτό το facebook την ώρα που υποτίθεται δουλεύει? Και ας μη κρυβόμαστε, τα status και οι φωτογραφίες παίρνουν φωτιά τις Παρασκευές και τα Σάββατα ή τις μέρες των γνωστών πάρτι… Κάποτε δούλευα σε ένα καφέ το οποίο την ώρα που ξεκινούσα είχε ελάχιστο έως καθόλου κόσμο και άνοιξα και έπαιζα πασιέντζα στον υπολογιστή του μαγαζιού που έπαιζε μουσική την ώρα που δεν υπήρχε ο dj. Εκεί συνειδητοποίησα ότι δε πρόκειται να κάνω ποτέ μετάβαση σε laptop. Άλλα μειονεκτήματα είναι για παράδειγμα η οθόνη που εμποδίζει την όραση-άμεση πρόσβαση με το μαγαζί. Όσο και αστείο ή ασήμαντο να ακούγεται, έχει και αυτό τη σημασία του. Όπως και να το κάνουμε, άλλη χάρη έχει να βλέπει κανείς το dj πάνω από εργαλεία που προορίζονται για ένα και μόνο σκοπό, όπως μια ωραία κονσόλα και άλλη να τον βλέπεις πίσω από ένα laptop. Επίσης το ότι το mac δεν κολλάει είναι μάλλον μύθος και τον έχω δει να καταρρέει αμέτρητες φορές.

best-dj-laptop.jpg

Σίγουρα υπάρχουν και πλεονεκτήματα όμως. Αυτά είναι που δικαιολογούν όσους αξιόλογους dj’s χρησιμοποιούν laptop. Όπως είπαμε και πριν, η ευκολία χρήσης, το να μη κουβαλάει κανείς μαζί του τις «παλιές καλές» βαλίτσες με τα cd, των οποίων το βάρος ανάσταινε τρικέφαλους, τετρακέφαλους και όποιον άλλο μυ μπλεκόταν στο σήκωμα τους, είναι από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αν σκεφτεί κανείς ότι η διάδοση των laptop έχει ξεκινήσει πριν περίπου δέκα χρόνια. Επίσης στη χώρα που ζούμε όπου η mainstream μουσική κυριαρχεί στα club’sκαι όχι μόνο, η χρήση laptop και ανάλογου dj softwareείναι μάλλον ότι πιο ιδανικό για αυτή τη μουσική, πόσο μάλλον για την ελληνική μουσική που η μίξη κομματιών σπανίζει εως δεν υπάρχει καθόλου. Ρεφρέν στο ρεφρέν και ανάγκη μόνο γρήγορης αναζήτησης, κάτι που στο laptop γίνεται πανεύκολα και ταχύτατα. Κάποια από αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν εξαλειφτεί από τις σύγχρονες κονσόλες που μπορεί να συνδέσει κανείς στικάκι, σκληρό δίσκο, sd κάρτα κτλ. Άρα στην ουσία κουβαλάει κανείς μόνο ένα δίσκο και τα ακουστικά του. Αυτό όμως είναι εφικτό μόνο όπου υπάρχουν τα αντίστοιχα πανάκριβα μηχανήματα και δυστυχώς είναι ελάχιστα τα μαγαζιά που επενδύουν σε κάτι τέτοιο.

god4.jpg

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ραγδαία σε όλους τους τομείς, αναπόφευκτα και σε αυτόν του dj. Πρέπει να την ακολουθεί κανείς για να είναι «μέσα στα πράγματα» διαρκώς. Ωστόσο θα πρέπει να τη χρησιμοποιεί όσο πιο «σοφά» γίνεται ώστε να μη ξεφεύγει από το σκοπό-στόχο του. Ένας πολύ καλός μου φίλος και πολύ καλός dj και χρήστης laptopμου είπε ότι το να πάρει το πανάκριβο ma cκαι να παίζει πλέον με αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανε γιατί έχασε λίγο από τη μαγεία του να παίζει μουσική. Η pioneer, πρωτοπόρος στον τομέα του dj, σε όλα της τα βίντεο που κυκλοφορούν και διαφημίζει τα top προϊόντα της δεν φαίνεται πουθενά η χρήση laptop και αυτό δεν είναι τυχαίο. Σίγουρα όμως το ρητό «όπως βολεύεται ο καθένας» δεν αμφισβητείται. Αμφισβητούνται όμως οι ικανότητες όσων πέρα του laptop δε μπορούν ούτε ένα play να πατήσουν σωστά..

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Avatar

Ο Anastasio (Τάσος Παπαδόπουλος) ξεκίνησε το djing επαγγελματικά το 1997. Τα 3 τελευταία χρόνια είναι βασικός συνεργάτης στο Godisadj.gr καθώς και ο επίσημος dj της σελίδας! Ασχολείται κυρίως με τεχνικά θέματα αλλά και θέματα που απασχολούν dj's. Δεινός εργάτης της κονσόλας, θα τον δείτε σε πολλά βίντεο στο youtube και στο godisadj.gr!

Related Posts