Γράφτηκαν πάρα πολλά όταν το CD προέλασε στα δισκοπωλεία σε βάρος του δίσκου βινυλίου και ακόμα περισσότερα αργότερα, όταν το ίντερνετ άλλαξε άρδην τα δεδομένα στη μουσική βιομηχανία, επιτρέποντας όμως στο βινύλιο να επιβιώσει σαν συλλεκτικό φετίχ.

Το βινύλιο, ωστόσο, όχι μόνο δεν λέει να αποσυρθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μα έπεισε και τους ιθύνοντες της Sony που έβαλαν κάτω τους αριθμούς να κάνουν τη μεγαλύτερη σχετική επένδυση των τελευταίων χρόνων, ανακοινώνοντας ότι ανοίγουν εργοστάσιο βινυλίων στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2018. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η κολοσσιαία δισκογραφική επιστρέφει σε ένα αντικείμενο που η ίδια είχε θεωρήσει κάποτε ξοφλημένο: το τελευταίο εργοστάσιο βινυλίων που λειτουργούσε ο ιαπωνικός της κλάδος, έκλεισε το 1989.

Στόχος της καλά μελετημένης αυτής κίνησης είναι η ιαπωνική αγορά μουσικής, όπου υπάρχει τεράστια ζήτηση για αντίτυπα βινυλίου -όσο παράδοξο και αν δείχνει κάτι τέτοιο για τη χώρα που βρίσκεται στην αιχμή τόσων νέων τεχνολογιών, κοιτάζοντας σταθερά προς το μέλλον. Κι όμως, μέσα στο 2016, οι πωλήσεις βινυλίου χτύπησαν αριθμούς που σημειώνονταν προ 25ετίας.

Έγιναν βέβαια και έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι οι νεαροί (και πιο δυναμικοί, ως καταναλωτές) μουσικόφιλοι είναι μεν ευχαριστημένοι να ακούν ιντερνετικώς τις νέες κυκλοφορίες, όταν όμως στρέφονται προς κλασικά άλμπουμ του παρελθόντος, τα θέλουν σε βινύλιο. Ορισμένες όμως νέες κυκλοφορίες, επίσης θριαμβεύουν σε βινύλιο, αφού οι σχετικές πωλήσεις δεν είναι υψηλές μόνο π.χ. για το Dark Side Of The Moon των Pink Floyd, αλλά και για το πρόσφατο 3ο άλμπουμ του Ed Sheeran Divide, το οποίο βρέθηκε στο #5 των ιαπωνικών charts.

πηγή: avopolis.gr

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts