Στο www.godisadj.gr χαιρόμαστε ιδιαίτερα να βλέπουμε ότι μέσω των άρθρων μας, προβληματίζουμε ευχάριστα και δημιουργικά ανθρώπους του χώρου και τους δημιουργούμε την προδιάθεση συμμετοχής, όπως έκανε ο φίλος μας Δρόσος Μπραούζος, που μας έστειλε ένα πολύ όμορφο δικό του άρθρο σχετικά με την σχέση, επίδραση και τις συνθήκες επίδρασης της μουσικής στον άνθρωπο!

Αν θέλετε κι εσείς να στείλετε τα δικά σας άρθρα επικοινωνίας, μπορείτε να τα στείλετε στο [email protected]

music.jpg

Η επιρροή της μουσικής στον άνθρωπο – η σημερινή κατάσταση.

Η μουσική είναι τέχνη. Τέχνη είναι η έκφραση του εσωτερικού κόσμου ενός καλλιτέχνη χρησιμοποιώντας το ωραίο. Στη μουσική το ωραίο μπορεί να είναι, εκτός από το όμορφο αντικειμενικά, το σωστό, το καλό ή και το αληθινό. Συνεπώς μέσω της μουσικής δεν εκφράζεται μόνο η θετική πλευρά της ζωής αλλά και η άσχημη με τρόπο ο οποίος οδηγεί το άτομο στα θετικά προσφέροντας του γνήσια διασκέδαση, πνευματική καλλιέργεια και βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Είναι όμως όλα τα μουσικά έργα ικανά να προσφέρουν ό,τι προαναφέραμε;

Φυσικά και όχι, η τέχνη, συνεπώς και η μουσική χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την ποιοτική και την νόθη ή κίβδηλη. Αρχικά θα αναφερθούμε στην ποιοτική. Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής είναι η υψηλή ποιότητα των μηνυμάτων που μεταδίδει. Είτε κοινωνικά, είτε ηθικά, αυτά τα μηνύματα είναι ικανά να καλλιεργήσουν πνευματικά το άτομο, να το προβληματίσουν ή να το κάνουν να δει πλευρές των πραγμάτων που δεν φανταζόταν στο παρελθόν οξύνοντας την κριτική του ικανότητα. Επίσης η καλή μουσική μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον άνθρωπο να νιώσει γαλήνη και αρμονία αλλά και να ευαισθητοποιήσει το άτομο αφού θα του παρουσιάσει και την αρνητική πλευρά της ζωής και ίσως τον πόνο κάποιων συνανθρώπων μας. Μπορεί συνεπώς να βοηθήσει κατά πολύ την κοινωνία η οποία πάσχει σήμερα λόγο της ανθρωπιστικής κρίσης. Η μουσική είναι μαγική. Μπορεί ακόμα και να σταματήσει τον χρόνο. Μπορεί να παίξει τον ρόλο της γέφυρας ανάμεσα σε εμάς και το παρελθόν. Μας βοηθάει να νοσταλγήσουμε και να θυμηθούμε τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μας όταν νοιώθουμε μόνοι μας. Όλα αυτά μέσω της μουσικής. Η μουσική είναι η πιο δυνατή μορφή μαγείας και χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος σύμφωνα με τον Νίτσε. Αφού λοιπόν όλοι ακούμε μουσική… γιατί υπάρχουν τόσα άλυτα προβλήματα;

production.png

Όλοι ακούμε μουσική, ποιοτική όμως προφανώς λίγοι! Αρχικά ας δούμε τι οδηγεί τους καλλιτέχνες να δημιουργούν μη ποιοτικά έργα και τι είναι αυτό που τα κάνει τόσο δημοφιλή στο ευρύ κοινό. Από τη πλευρά των καλλιτεχνών υπάρχει η εμπορευματοποιημένη τέχνη η οποία έχει ως μοναδικό σκοπό το κέρδος. Έτσι οι καλλιτέχνες δημιουργούν μαζικά πολλά τραγούδια χαμηλής ποιότητας, τα οποία συχνά είναι και χυδαία, απλά για να καλύψουν το CD Album που θα πουλήσουν… Κατ’ επέκταση την ίδια λογική ακολουθούν και τα ΜΜΕ, τα μαγαζιά και τα μπαρ τα οποία χρησιμοποιούν τη μουσική επίσης για το κέρδος τους. Αυτή η συνεχής αναπαραγωγή μη γνήσιων έργων γίνεται συνήθεια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα υποβάθμιση του αισθητικού επιπέδου του ατόμου το οποίο δεν διαμαρτύρεται και ούτε αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα λόγο της έλλειψης γνώσης του πάνω στο θέμα. Φυσικά όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις που η ποιοτική τέχνη γνωρίζει τεράστια επιτυχία ενώ ακολουθείται η «ίδια τεχνική» εμπορίου.

djsnake.jpg

Γνωρίσαμε λοιπόν τα αμέτρητα θετικά που μπορεί να προσφέρει η ποιοτική μουσική στον άνθρωπο και στην κοινωνία γενικότερα. Είναι η ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Είναι καιρός λοιπόν κάθε καλλιτέχνης να αναγνωρίσει το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ενώ το κοινό θα πρέπει να αναγνωρίζει και να ξεχωρίζει τη ποιοτική μουσική. Αυτό θα πραγματοποιηθεί φυσικά μόνο εάν αποφασίσει να αποκτήσει ενδιαφέρον, αν και δεν ευθύνεται μόνο το άτομο που δεν έχει έρθει σε επαφή με τη γνήσια την τέχνη.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts