Επιτέλους τα είδαμε από κοντά! Ναι, στην έκθεση μουσικής Music World Expo που έγινε στο Ζάππειο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν εκεί η νέα υπερκονσόλα της Denon, στο περίπτερο του Djshop (και μπράβο για την αποκλειστικότητα). Οι απαιτήσεις πολλές, τα συναισθήματα ανάμεικτα.

Players sc5000 prime.

denon_sc5000_prime_conrdj_den_00016

Εντυπωσιακή εμφάνιση, καινοτομίες που περιμένουμε καιρό τώρα και λόγω έλλειψης ανταγωνισμού(?) δεν τις είχαμε τουλάχιστον όλες. Πινελιές όπως η led ταινία περιμετρικά του jogwheel αντί για τα 4 μικρά led που έχουν τα cdj, το ότι εμφανίζεται το artwork του εκάστοτε track ή το logo του εκάστοτε dj στην οθόνη στο κέντρο του jogwheel, μπορεί να είναι «πιασάρικες» αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετές για να κάνουν τη διαφορά. Στιβαρά εργαλεία, βαριά, καλή ποιότητα κατασκευής με μεταλλική μπροστινή επιφάνεια και αρκετά ανθεκτική οθόνη, αν και με ξένισε λίγο η απόκριση της αφής, εκτός αν θέλει συνήθεια. Πχ το pinch to zoom δεν έπιανε πάντα, ίσως να λειτουργεί υπό συνθήκες. Η ρόδα θέλει σίγουρα συνήθεια για κάποιον που έχει μάθει σε pioneer και αυτό δεν είναι αρνητικό, απλά έχει λίγο διαφορετική ίσως πιο βαριά αίσθηση (ρυθμίζεται). Το play/cue θα το προτιμούσα από άλλο υλικό κατασκευής γιατί είναι ίδιο με τα 8 pads τα οποία έχουν άλλη χρήση. Δεν υπάρχει (από ότι είδα και διορθώστε με αν κάνω λάθος) hardware κουμπί για track search μπρος πίσω. Μικρό το κακό θα πει κανείς, έχεις οθόνη αφής που πας με το δάχτυλο όπου θέλεις. Χωρίς να έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου να τα ψάξω παραπάνω, με ξένισε λίγο ο τρόπος που σετάρει κανείς ένα απλό cue(?). Ναι αυτός ο κλασικός αρχέγονος τρόπος που θα σε βγάλει από τη δύσκολη στιγμή ανά πάσα στιγμή όταν σε προδώσει το στικάκι, ο δίσκος, το λάπτοπ. Το γεγονός ότι τα players αναλύουν κομμάτια απλά βάζοντας πάνω ένα στικάκι χωρίς να τα έχεις αναλύσει στο software της Denon είναι καλό, αλλά απλά για μια ώρα ανάγκης. Κανείς δε θα αναλύσει τη δισκοθήκη του πάνω στα players. Το δεύτερο layer αλήθεια, ποιος θα το χρησιμοποιήσει? Κατηγορηματικά όχι… Θα πάρω 4 players, σιγά μη παίξω με τα layers. Άντε καλά, αν πάρω 4, θα δω μήπως χρησιμοποιήσω και κάνα δεύτερο layer…

18558843_10154440488531456_4342050019597549192_o

Αυτά λοιπόν σε σχέση με τα players της Denon. Το σίγουρο είναι ότι δείχνουν πολλά υποσχόμενα και πως ήρθαν για να μείνουν και δε θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο. Φυσικά είναι νωρίς να «κρίνει» κανείς γιατί ως γνωστόν αυτά τα players παίρνουν αναβαθμίσεις συνέχεια διορθώνοντας bugs και προσθέτοντας δυνατότητες. Νομίζω πήρε το μάτι μου υποστήριξη ntfs… Πολύ θετικό αυτό και λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, παρόλο που λίγοι θα κατανοήσουν.

Mixer sc1800 prime.

Ο μίκτης δε με εντυπωσίασε τόσο. Εμφανή χαμηλότερη ποιότητα κατασκευής από τα players. Τα knobs (eq κτλ) θα τα ήθελα μεγαλύτερα. Ίσως είναι θέμα συνήθειας αλλά το touch strip που έχει είναι κάθετο, πράγμα που μου αντιβαίνει στην εργονομία. Βέβαια έπρεπε να διαφοροποιηθεί από τον αντίστοιχο Pioneer. Επίσης χάνει στο ότι το touch strip των εφέ έχει μία παράμετρο. . Έχει ένα knob όμως αριστερά του touch strip που οριοθετεί τη συχνότητα που θέλουμε στα εφέ μας. Κερδίζει στα εφέ που βρίσκονται αριστερά, όπως το filter, noise κτλ, που έχουν μία επιπλέον σειρά ποτενσιόμετρων κάτω από το eq του κάθε καναλιού, αφιερωμένο αποκλειστικά στο πιο πολυσύχναστο dj εφέ, το φίλτρο. Δεν είδα ξεχωριστό κανάλι για επιπλέον effect controller τύπου rmx1000, όπως στον nxs2, ίσως να υπάρχει αλλά έψαξα σε βίντεο παρουσιάσεων καθώς και στο επίσημο site της denon και δε βρήκα αναφορά. Θετικό το ενσωματωμένο lan hub, πράγμα που έχουμε δει μόνο στον djm2000.

denon-x1800-prime-specs

Γενικά ο μίκτης δε μου άφησε καλές εντυπώσεις , όπως τα players. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κακός. Δείχνει και αυτός εργαλείο και δε θα απογοητεύσει. Αλλά όταν έχεις βγει για να παίξεις μπάλα στο champions league, η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει και μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά, πόσο μάλλον όταν έχουμε μάθει και συνηθίσει στην αντιπέρα όχθη.

Το άσχημο είναι ότι το software της Denon για τα μηχανήματά αυτά, που λέγεται Engine Prime και είναι το αντίστοιχο Rekordbox, δεν είχε βγει πριν την έκθεση και έτσι δε μπόρεσα να κάνω export σε ένα στικάκι 50 κομμάτια με acapella και tools ώστε να «δω τα όρια» αυτής της κονσόλας. Και δε ξέρω αν και μέχρι τώρα που γράφω αυτό το άρθρο έχει βγει. Πράγμα επιεικώς απαράδεκτο. Σε μια εποχή που χωρίς καλό software δύσκολα θα πείσεις, έπρεπε να ήταν πανέτοιμο για δοκιμές, ή ας καθυστερούσε την διάθεση της κονσόλας στην αγορά. Bugs πάντα θα προκύπτουν ούτως ή άλλως. Το καλό είναι ότι εξασφάλισαν συνεργασία με το Rekordbuddy, πρόγραμμα που μεταφέρει playlist’s μεταξύ των δημοφιλέστερων λογισμικών djing.

engine prime

Σε αναμονή λοιπόν του software, να πούμε ότι ίσως από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας είναι η αξιοπιστία της κονσόλας και αυτή μένει να μας την αποδείξει με τη βοήθεια του χρόνου η Denon. Ένα πράγμα που η Pioneer έχει περάσει από χίλια κύματα να αποκτήσει και δύσκολα θα χάσει.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Avatar

Ο Anastasio (Τάσος Παπαδόπουλος) ξεκίνησε το djing επαγγελματικά το 1997. Τα 3 τελευταία χρόνια είναι βασικός συνεργάτης στο Godisadj.gr καθώς και ο επίσημος dj της σελίδας! Ασχολείται κυρίως με τεχνικά θέματα αλλά και θέματα που απασχολούν dj's. Δεινός εργάτης της κονσόλας, θα τον δείτε σε πολλά βίντεο στο youtube και στο godisadj.gr!

Related Posts