Έχουν ειπωθεί χιλιάδες πράγματα πάνω στο θέμα «εξοπλισμός ενός dj». Πικάπ, laptop, «ξε-laptop», cdj, μίκτες, controllers, dj software, ναι όλοι τα ξέρουμε και ο καθένας μας, άλλες φορές ανάλογα την προτίμησή του, άλλες πάλι ανάλογα το «βόλεμά του» ή ακόμα και την ανάγκη του, χρησιμοποιεί κάτι από όλα αυτά. Δεν πρόκειται να σταθούμε επίσης στο χιλιοειπωμένο θέμα του γιατί και τι χρησιμοποιεί κάποιος dj. Ο καθένας κάνει την επιλογή του και «κρίνεται» από τον κόσμο που τον ακούει.

Σήμερα θα μιλήσουμε για το πόσο καλά γνωρίζει ένας dj τον εξοπλισμό που ο ίδιος έχει επιλέξει. Για το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τον εξοπλισμό μας και τι μπορεί να μας προσφέρει αυτό.

Όταν ξεκίνησα πρώτη φορά να παίζω «επαγγελματικά» σε κάποιο club κάποτε (μη σχολιάσετε το κάποτε παρακαλώ…), είχα στη διάθεσή μου 2 cdj500 στα οποία δεν ήξερα να πατήσω το pause, ώστε να βρω το σημείο που ήθελα να κάνω την αλλαγή μου. Πατούσα το play και όταν το ξαναπατούσα μου έκανε τον περίεργο θόρυβο σα να είχε κολλήσει το κομμάτι. Και νόμιζα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Μετά έμαθα το loop-in και σώθηκα, μιας και πατώντας το loop-in, αν πατήσεις stop-cue μετά, ξεκινάει από εκεί το κομμάτι πλέον. Όμως πόση ακρίβεια είχε το loop-in?

knowyourgear 2.jpg

Για να μη μακρηγορώ με την προσωπική μου εμπειρία, πάνω κάτω όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να ξέρουμε τον εξοπλισμό μας. Πολλοί όμως μένουν στα απλά. Play, cue, next, άντε καμιά «λούπα», κάνα «jet», τέλος. Πολύ μεγάλο λάθος κατά την ταπεινή μου άποψη και ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς το τι προσφέρουν τα σημερινά μηχανήματα παντός είδους. Παλιότερα που επικρατούσε το πικάπ, ίσως το να βάζεις τη βελόνα πάνω στο δίσκο και να κάνεις ένα beatmatch ήταν αρκετό. Και αυτό ήταν λάθος. Αυτοί που ξεζουμίζανε τα πικάπ ξέρανε το βάρος του δίσκου που έπαιζε, ξέρανε πώς να ζυγίζουν τις βελόνες τους, τους βραχίονες, ξέρανε την συμπεριφορά της εκάστοτε βελόνας σε κάθε δίσκο (ή μάλλον σε κάθε τύπο δίσκου) ξεχωριστά και πολλά άλλα που εγώ δε γνωρίζω.

knowyourgear 4.jpg

Σήμερα λοιπόν, έχοντας τόσες πολλές ψηφιακές ευκολίες, είναι αν μη τι άλλο κρίμα να μην γνωρίζουμε το επιπλέον, το κάτι παραπάνω που μας δίνει σχεδόν κάθε μηχάνημα. Ναι όταν πάρεις το καινούριο σου cd player, τον οποιοδήποτε controller σου κτλ, άνοιξε και διάβασε το manual! Πίστεψέ με θα βρεις πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες. Και το καλό είναι ότι μπορείς και να τα δοκιμάσεις απευθείας. Νέοι ορίζοντες, νέοι τρόποι παιξίματος, αλλαγών, κοκ. Το ιντερνέτ όπως πάντα είναι σύμμαχος, τι καλύτερο να δεις βίντεο και tutorials πάνω στο νέο σου απόκτημα? Ακόμα και το software που χρησιμοποιούμε κρύβει πράγματα, ευκολίες, τρόπους ταξινόμησης (πχ) που μας κάνουν τη ζωή πολύ ευκολότερη και που πιθανόν να μη ξέραμε. Κάθε τόσο αναβαθμίζονται προσθέτοντας νέες λειτουργίες…

knowyourgear 3.jpg

Στο djing η δημιουργικότητα, όχι επιτρέπεται απλά, αλλά επιβάλλεται στις μέρες μας. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι το ρίσκο με τον εξοπλισμό μας. Δεν επιτρέπεται σε καμία των περιπτώσεων να μας κρεμάει το cdj, το laptop ή πχ να κολλήσει το καταραμένο cd που γράψαμε. Επειδή αυτό είναι σχεδόν αδύνατον να μη συμβεί, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσουμε με κάποιο τρόπο (back up στικάκι, δίσκο, cd, τρίτο cd player) ώστε η ζημιά να περιοριστεί στο ελάχιστο.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Avatar

Ο Anastasio (Τάσος Παπαδόπουλος) ξεκίνησε το djing επαγγελματικά το 1997. Τα 3 τελευταία χρόνια είναι βασικός συνεργάτης στο Godisadj.gr καθώς και ο επίσημος dj της σελίδας! Ασχολείται κυρίως με τεχνικά θέματα αλλά και θέματα που απασχολούν dj's. Δεινός εργάτης της κονσόλας, θα τον δείτε σε πολλά βίντεο στο youtube και στο godisadj.gr!

Related Posts