Έχεις το μικρόβιο μέσα σου, είσαι η «μουσική» ψυχή της παρέας, είσαι νέος και πάντα «ζήλευες» τον «τυπά» που ήταν πιο ψηλά από τους άλλους και έδινε το ρυθμό σε ένα γεμάτο μαγαζί, πιστεύεις ότι το κατέχεις το θέμα “DJing” και πως εύκολα θα μπορούσες να κάνεις τη «μάζα» να χοροπηδάει; Ακούς από φίλους και γνωστούς τι να κάνεις για να ξεκινήσεις, διαβάζεις στο internet για το τι και πως, αλλά έχεις και μια «αλαζονική» αυτοπεποίθηση μέσα σου ότι δε χρειάζεται να ακούσεις ή να διαβάσεις πολλά και ότι τα καταφέρνεις ήδη. Δε θα σου πούμε ότι κάνεις λάθος… Μπορεί να είσαι ο «Μessi» της κονσόλας και να μη χρειάζεσαι συμβουλές. Πρόσεξε όμως γιατί «Μessi» βγαίνει ένας κάθε δέκα χρόνια…
Τι χρειάζεται κανείς για να γίνει DJ το έτος 2014? Ένα λάπτοπ, ένα πρόγραμμα για «μιξάρισμα» και μουσική. Το πρώτο, λίγο πολύ όλοι έχουν από ένα. Το δεύτερο και το τρίτο ας μη κρυβόμαστε, βρίσκονται «δωρεάν» στο απέραντο ιντερνέτ. Άρα στην ουσία χρειάζεται λίγος χρόνος για ψάξιμο. Κάποιος που ξεκινάει να ασχοληθεί με το DJing δε θα μπορούσε να κάνει μεγαλύτερο λάθος από αυτό που έχει η προηγούμενη πρόταση. Αν ήταν έτσι, ο κόσμος είναι γεμάτος από DJ, η αδερφή μου είναι DJ! Δεν είναι όμως. Ας μπούμε όμως στην ουσία.
Θέλεις να γίνεις DJ. Θέλεις να ξεκινήσεις να ασχολείσαι σοβαρά με αυτό και να φτάσεις κάποια στιγμή σε ένα καλό επίπεδο ώστε να μπορέσεις να χτυπήσεις μια δύο πόρτες και να δείξεις ποιος είσαι και τι αξίζεις. Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις το λάπτοπ σου. Θα το χρησιμοποιήσεις για ότι άλλο θέλεις, εκτός του να «μιξάρεις» μουσική σε αυτό. Ούτε προγράμματα, ούτε timecodes ούτε usb ούτε τίποτα. Το λάπτοπ είναι μια ευκολία της τεχνολογίας για «φτασμένους» DJ, ώστε να φύγουν από την διαδικασία της εγγραφής cd, να έχουν άμεση και πιο εύκολη πρόσβαση στη μουσική τους. Προσωπικά ποτέ δεν την ακολούθησα και αν δεν είχαν βγει άλλες νεότερες τεχνολογίες, μάλλον ακόμα στα ταπεινά cd μου θα ήμουν.
Αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό ούτε να σε αποτρέψει να γίνεις DJ αλλά ούτε να σε κάνει να αναρωτηθείς αν έχεις το ταλέντο ή έστω κάποιες μουσικές ικανότητες-ιδιότητες ώστε να έχεις περισσότερα ποσοστά επιτυχίας. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να αγοράσεις έναν εξοπλισμό, ανάλογα το budget που μπορείς να διαθέσεις. Δε θα γίνουμε ρομαντικοί προτείνοντάς σου να αγοράσεις πικάπ και βινύλια. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Αν ωστόσο έχεις την οικονομική άνεση και το μεράκι, σίγουρα ναι. Κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει καλύτερο μηχάνημα για να ξεκινήσει κανείς, από το cDJ100 της pioneer. Αυτό γιατί είναι αξιόπιστα, γρήγορα και έχουν ακριβώς αυτό που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει. Play, cue, pitch, forward/backward, τη γνωστή ρόδα και ΔΕΝ αναγράφουν τα bpmτων τραγουδιών. Μαζί με κάποιον μείκτη της επιλογής σας (δικάναλο, επίσης χωρίς αναγραφή bpm) αλλά και ακουστικά, το κόστος δε θα ξεπεράσει τα 300 ευρώ (μεταχειρισμένα φυσικά). Γνωρίζοντας τα budget που έχουμε ξοδέψει πολλοί από εμάς, τα 300 ευρώ είναι ένα πολύ μικρό ποσόν για το συγκεκριμένο σκοπό.
Έχοντας αυτόν τον εξοπλισμό, ο μόνος τρόπος για να παίξει κανείς μουσική και να «μιξάρει», είναι να γράψει μερικά cd και να αρχίσει τον πειραματισμό του. Με αυτόν τον τρόπο, άσχετα με το τι είδος μουσικής θέλει να παίξει κανείς, θα έρθει η εξοικείωση με την κονσόλα, αλλά και η εξοικείωση του αυτιού με το ρυθμό. Αν είσαι ο «Μessi» όπως είπαμε και πριν, θα τα καταφέρεις πολύ γρήγορα και θα καταλάβεις πως μπορείς εύκολα να ανέβεις επίπεδο. Αν όμως δεν είσαι, η απογοήτευση είναι για τους αδύναμους. Εδώ είναι που θέλει δουλειά και εξάσκηση. Σου συστήνουμε να παίξεις διάφορα είδη μουσικής, ανεξάρτητα το προσωπικό σου γούστο. Διάφορα είδη μουσικής σημαίνει διαφόρων ειδών ακούσματα και διαφορετικούς ρυθμούς. Αν καταφέρεις και συγχρονίσεις δύο κομμάτια house μεταξύ τους, θα σου πούμε μπράβο, είσαι στο 1-2% για να γίνεις DJ. Αν καταφέρεις να συγχρονίσεις περισσότερους ρυθμούς, διαφορετικά bpm (από τα κλασικά της house) τότε το ποσοστό είναι μεγαλύτερο. Ο… «Μessi» δε θα έχει πρόβλημα να «μιξάρει» μεταξύ τους 80’s ή rock κομμάτια που δεν έχουν σταθερό ρυθμό bpm. Ακόμα και αυτό να καταφέρεις, έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου ώστε να γίνεις DJ.
Ότι προτείναμε σε αυτό το άρθρο έχει άμεση σχέση φυσικά με τον τίτλο του.
Πώς να ξεκινήσει κανείς να ασχολείται με το DJing. Θα ακολουθήσουν άλλα άρθρα σχετικά με την αίσθηση και την παιδεία, δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά ενός DJ που δυστυχώς στην εποχή μας σπανίζουν. Ωστόσο χωρίς αυτά δε θα υπάρξει επιτυχία ή διάρκεια. Επίσης θα δούμε το παρόν και το μέλλον του DJ, όσον αφορά το τι πρέπει να κάνει στην κονσόλα πλέον για να ξεχωρίσει. Γιατί όπως είπαμε ο συγχρονισμός δύο κομματιών είναι πλέον κάτι πολύ παραπάνω από δεδομένο.
Και μη ξεχνάτε, κάποια στιγμή και ο «Μessi» βρίσκει το μάστορά του!!!