Για να γίνεις dj ένα ψώνιο το έχεις. Μπορεί να μην το φωνάζεις, αλλά μέσα σου το ξέρεις ότι όπως η γυναίκα ονειρεύεται την στιγμή που θα περπατά με το λευκό φόρεμα με τα βλέμματα στραμμένα πάνω της, έτσι και συ έχεις φανταστεί χιλιάδες κόσμου να σε αποθεώνουν τη στιγμή του drop. Στα πρώτα βήματα λοιπόν το κάνεις για τα γκομενάκια, μετά για την αναγνώριση και εν’συνεχεία έρχεται και το οικονομικό. Οι πρώτες ένδοξες μέρες, μήνες, χρόνια σε έχουν πάει στο θεό. Η αυτοπεποίθηση σου είναι στα κόκκινα. Νομίζεις ότι περπατάς και τρίζουν τα πατώματα. Τα gigs έρχονται το ένα μετά το άλλο και εκεί πιστεύεις ότι τίποτα δε σε σταματά.

Κάποια στιγμή όμως έρχεται το down. Το τηλέφωνο δε χτυπάει τόσο συχνά. Τα request είναι πολύ λιγότερα και τα event σου δεν έχουν αυτό το μαγικό που είχαν πριν. Το buzz που είχες δεν είναι το ίδιο έντονο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι πρώτες αμφιβολίες. Οι πρώτοι προβληματισμοί. Μήπως δεν κάνω κάτι σωστά;  Μήπως το set μου δεν είναι αυτό που πρέπει; Μήπως δεν έπρεπε να παίξω σε κάποια από τα μαγαζιά που επέλεξα; Όλες αυτές οι απορίες έχουν αρχίσει να σου ρίχνουν την ψυχολογία και κυρίως την αυτοπεποίθηση.

Το ερώτημα φυσικά είναι πως το διαχειρίζεσαι! Αρχικά πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Το ίδιο πράγμα έχει συμβεί σε όλους τους djs. Από τον πιο famous μέχρι τον Βασιλάκη της γειτονιάς που παίζει στα σχολικά party. Δεν είσαι ο μόνος λοιπόν.

Φαντάσου  τον dj ως ένα προϊόν που έχει ένα κύκλο ζωής. Αυτό λέγεται circle of life. Αρχικά τον Dj-προϊόν τον επιλέγουν οι λίγοι τολμηροί. Η επιτυχία των εμφανίσεων του dj – προϊόν  διαδίδεται και τότε το θέλουν όλοι. Εκεί είναι που ο κύκλος ζωής έχει φτάσει στην κορύφωση του. Εν’συνεχεία έχουν κουραστεί από το ίδιο προϊόν και αρχίζουν να επιλέγουν ένα άλλο προϊόν οπότε έρχεται η καθίζηση ή αλλιώς εξομάλυνση, όχι όμως η εξαφάνιση.

Πως μπορείς να αντιδράσεις; Λανσάρεις το προϊόν σου σε μια νέα αγορά. Αν αισθάνεσαι ότι έχεις κουράσει στην πόλη σου, αναζήτησε άλλες πόλεις για να κάνεις κάποια guest, ακόμα και άλλη χώρα. Χτίζεις ένα νέο κύκλο ζωής που μπορεί και αυτός να φτάσει σε μια αντίστοιχη κορύφωση. Για εκείνους θα είσαι και πάλι ένα νέο προϊόν με ένα νέο κύκλο ζωής. Αν δεν έχεις αυτή τη πολυτέλεια να επεκταθείς, απλά εξέλιξε το προϊόν σου. Επεδίωξε συνεργασίες, δοκίμασε παραγωγές και ότι άλλο θα μπορούσε να τονώσει τις εμφανίσεις σου. Αυτό μπορεί να επιφέρει και πάλι ένα buzz γύρω από το όνομα σου.

Μην απογοητεύεσαι και μην σκοτώσεις το fee σου. Προσαρμόσου στις νέες συνθήκες της αγοράς, αλλά μην ξεφτιλίσεις την αμοιβή σου για να κάνεις ένα παραπάνω gig. Καμιά φορά είναι καλύτερο να μείνεις σπίτι από να πας κάπου για ψίχουλα. Μα πάνω απ’όλα συνέχισε να πιστεύεις στον εαυτό σου και τις ικανότητες σου. Συνέχισε να δουλεύεις για να γίνεσαι καλύτερος, κάνε την αυτοκριτική σου και θέσε τους επόμενους στόχους σου. Θυμήσου τους λόγους για τους οποίους ασχολείσαι με τη μουσική, απόλαυσε αυτό το μικρό break και περίμενε υπομονετικά την επόμενη μεγάλη ευκαιρία. Να είσαι σίγουρος ότι θα έρθει!

Σχόλια

σχόλια

About The Author

Andreas Garifalis

7 χρονών είχε δύο αγάπες… τη Μαρία που έμενε στο διπλανό τετράγωνο και τα πικάπ του γείτονα. 7 χρόνια μετά η Μαρία τον πλήγωσε αλλά τα πικάπ ποτέ. 15 χρονών κάνει το πρώτο του residency στο ιστορικό Street Club και έκτοτε η μουσική του τον έχει οδηγήσει σε Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία και Αγγλία! Λάτρης της soulful House, της afro και του tribal, φημίζεται για την ενέργεια του και τους ασυνήθιστους τρόπους που μιξάρει! Αντιπαθεί φανατικά τους Dj’s που δεν σηκώνουν τα μάτια από τα decks και αρνείται πεισματικά να παίξει με laptop. Άλλοι το λένε τρελό και άλλοι Andreasondecks!

Related Posts