ΜP3 ή αλλιώς MPEG Audio Layer 3 είναι ουσιαστικά ένας αλγόριθμος που συμπιέζει τα ψηφιακά μουσικά αρχεία WAV (και AIFF που τα συναντάμε κυρίως σε περιβάλλον Apple). Ο τύπος των αρχείων που προκύπτουν από αυτή τη συμπίεση ονομάζεται MP3. Η συμπίεση αυτή είναι απωλεστική, κάτι που σημαίνει ότι το αρχείο MP3 υστερεί σε ποιότητα ήχου σε σχέση με το ασυμπίεστο WAV, μιας και με τη συμπίεση αυτή κόβονται συχνότητες που υπήρχαν στο αρχικό WAV αρχείο. Η επιτυχία του αλγόριθμου MP3 είναι ότι είναι έτσι κατασκευασμένος, που επιλέγει να κόβει τις συχνότητες αυτές του ήχου που αντιλαμβάνεται δυσκολότερα το ανθρώπινο αυτί. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα υστερεί όσο το δυνατόν λιγότερο σε σχέση με το ασυμπίεστο WAV.

Tα νούμερα 128 kbps, 320 kbps κλπ. που χαρακτηρίζουν κάθε αρχείο MP3, δηλώνουν το bitrate αυτού του MP3. Όσο μεγαλύτερο είναι το bitrate, τόσο μικρότερη είναι η συμπίεση που έχει γίνει, επομένως τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα ήχου μιας και κόβονται οι λιγότερες δυνατές συχνότητες ήχου. Το bitrate μπορεί να είναι σταθερό (constant bitrate = CBR) ή μεταβλητό (variable bitrate = VBR). Στη δεύτερη περίπτωση, το bitrate μεγαλώνει στις πιο απαιτητικές σε ήχο περιοχές του track και μικραίνει στις λιγότερο απαιτικές, ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν λιγότερο η μεγαλύτερη συμπίεση στο αυτί μας.

mp31.jpg

Το μέγιστο δυνατό σταθερό bitrate ενός MP3 είναι τα 320 kbps (που χάρην συντομίας τα λέμε και 320), που εκεί βρίσκουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου. Για ένα τέλειο αποτέλεσμα, οι λεπτομέρειες που αφορούν την κωδικοποίηση (encoding) παίζουν και αυτές το ρόλο τους. Δηλαδή, ποιός encoder θα επιλεχθεί (π.χ. o ενσωματωμένος encoder του iTunes, ο Lame που μπορεί να βρει κανείς στο πρόγραμμα Nero κλπ.) όπως και να προσεχθούν οι ρυθμίσεις του encoder αυτού (high/low quality sound κλπ.).

Το πιο σημαντικό όμως που θα καθορίσει την τελική ποιότητα ακόμα και του 320 MP3, είναι εαν αυτό κωδικοποιήθηκε για πρώτη φορά από κάποιο ασυμπίεστο αρχείο ή μεσολάβησε re-encoding από άλλο MP3. Όπως γράψαμε και στην πρώτη παράγραφο, το MP3 είναι απωλεστικός αλγόριθμος, κάτι που σημαίνει ότι όταν γίνεται η συμπίεση, οι συχνότητες που κόβονται ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ μετά να επανέλθουν με κανέναν τρόπο. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι αν πάρουμε ένα MP3 128 kbps και το κωδικοποιήσουμε ξανά σε 320 (re-encoding), κάναμε μια τρύπα στο νερό, γιατί θα παίζει ίδια με το 128 και ας γράφει 320, μιας και οι επιπλέον συχνότητες του 320 δεν είναι δυνατόν να επανέλθουν.

mp32.jpg

Αυτό το παράδειγμα εξηγεί ακριβώς την “απάτη” με τα προγράμματα που ριπάρουν τάχα μου MP3 σε 320 kbps από το YouTube, μέθοδο που μας βρίσκει 100% αντίθετους γιατί πολύ απλά αυτά το 320 δεν είναι αληθινά. Αν ψάξει κανείς στα standards του Youtube (π.χ. από τη Wikipedia), η ποιότητα ήχου που μπορεί να υποστηριχθεί σε ένα YouTube video είναι στην καλύτερη περίπτωση 192 kbps και τις πιο πολλές φορές από 128 kbps και κάτω. Το προγραμματάκι που ριπάρει από το YouTube και μετατρέπει σε MP3, επανακωδικοποιεί αυτό το χαμηλής ποιότητας αρχείο σε 320 kbps, με λίγα λόγια κοροϊδεύει όσους δεν γνωρίζουν τις παραπάνω τεχνικές πληροφορίες, μιας και το MP3 που κατεβαίνει δεν είναι τίποτα παραπάνω από το χαμηλής ποιότητας 128 kbps.

Σχόλια

σχόλια

About The Author

God is a Dj v1.0

God is a Dj v1.0. Υλικό από τη 1η εποχή του GodisaDJ.gr που ξεκίνησε τη πορεία του στις 09.07.2013 στον κυβερνοχώρο μέχρι και την πρόσφατη μετάβαση του στην updated V2 που διαβάζετε τώρα!

Related Posts