Όλοι αναρωτιούνται γιατί δεν γίνονται μεγάλα φεστιβάλ στην Ελλάδα και γιατί ακόμα και αυτά που γίνονται δεν μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω και να εξελιχθούν σε ένα παγκόσμιο πόλο έλξης.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
Η Ελλάδα έχει όλα τα ιδανικά γεωφυσικά χαρακτηριστικά για να δημιουργήσεις ένα πολύ φεστιβάλ που να αποτελέσει πόλο έλξης. Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες διαθέτει και τις καιρικές συνθήκες για ένα open air festival. Επίσης διαθέτει κοινό. Δηλαδή διαθέτει μεγάλο αριθμό παραθεριστών στα νησιά. Μπορεί όπως πολλοί ισχυρίζονται να μην διαθέτουμε clubbers όμως αυτό είναι κάτι που χτίζεται όταν ο clubber έχει λόγο να έρθει.
Αυτή είναι η θετική πλευρά…γιατί υπάρχουν και πολλοί αρνητικοί παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη στην δημιουργία και καθιέρωση των φεστιβάλ στην Ελλάδα. Ο πρώτος παράγοντας που βάζει ανάχωμα στα φεστιβάλ είναι το ίδιο το κράτος. Την στιγμή που στην Βουδαπέστη, το Βέλγιο, τη Σερβία και άλλα μέρη του κόσμου το ίδιο το κράτος προβάλλει ως μέγιστα γεγονότα το Sziget, το Tomorrowland, το Exit και το White Sensation, στην Ελλάδα θάβουμε και καταριόμαστε κάθε τέτοιο γεγονός.
Δυστυχώς ο κρατικός μηχανισμός διακατέχεται από ευθυνοφοβία. Αν παραπονεθεί ένας, ξεχνάμε τους χιλιάδες που με την παρουσία τους δηλώνουν ότι θέλουν να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι λίγοι να καθορίζουν την τύχη των φεστιβάλ. Επίσης η νομοθεσία που κάθε χρόνο αλλάζει δημιουργώντας ολοένα και περισσότερα προβλήματα στη διοργάνωση. Τρανό παράδειγμα η αλλαγή της νομοθεσίας για τη χρήση της παραλίας στα μέσα του καλοκαιριού και ενώ είχαν ήδη προγραμματιστεί τα φεστιβάλ.
Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των διοργανωτών ως εγκληματίες. Αν καταμετρηθούν οι μηνύσεις που λαμβάνει ο διοργανωτής για κάθε πιθανό και απίθανο λόγο πρέπει να είναι αθεράπευτα ρομαντικός ή πολύ τρελός για να συνεχίζει.
Φυσικά ο οικονομικός παράγοντας δεν μπορεί να παραληφθεί. Η οικονομική μας κατάσταση δεν επιτρέπει να προσελκύσουμε ούτε μεγάλα ονόματα, αλλά ούτε και μεγάλες χορηγίες. Ένα ποσό εισόδου άνω των 20 ευρώ καθιστά αυτό απαγορευτικό για μεγάλη μερίδα του κόσμου, όμως για να επιτύχουν αυτά τα φεστιβάλ απαιτείται μαζική προσέλευση.
Όπως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την δημιουργία φεστιβάλ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο για τον τόπο μας, με την ελπίδα πως κάποια μέρα ίσως να αντιληφθούν και οι φορείς ότι συνεισφέρουμε θετικά στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου και στην διασκέδαση αυτών των παραθεριστών που οραματίζονται μουσικές, μπυράκια, χαμόγελα σε μια πανέμορφη παραλία.